چگونه فرد معتاد را راضی به ترک کنیم؟ کمک به ترک اعتیاد

چگونه می توان به فرد معتاد کمک کرد

افرادی که به مواد مخدر یا الکل اعتیاد دارند در بسیاری از مواقع تمایلی به ترک ندارند و فرآیند درمان برای آن‌ها می‌تواند چالش‌برانگیز باشد. اگر می‌خواهید بدانید چگونه فرد معتاد را راضی به ترک کنیم؟ باید بدانید که راضی کردن فرد معتاد به ترک، به تلاش‌های ویژه و رویکردهای مثبت نیاز دارد. در این مسیر، ایجاد ارتباطی مبتنی بر اعتماد و حمایت، همراه با آگاهی‌بخشی درباره عواقب مصرف مواد و ارائه راه‌حل‌های عملی برای درمان، می‌تواند به فرد کمک کند تا گام‌های اول را برای ترک بردارد.پس با ما همراه باشید تا راهکارهای مفیدی را به منظور کمک به فرد معتاد برای ترک ارائه دهیم.

چگونه به یک فرد معتاد کمک کنیم؟

ترک دادن فرد معتاد یک مسئولیت سنگین است که باید با دقت، صبر، و رویکردی تخصصی انجام شود. ترک اعتیاد تنها زمانی موفق خواهد بود که فرد خود بخواهد ترک کند و در کنار آن، حمایت‌های لازم از سوی اطرافیان و متخصصین فراهم شود. در ادامه، گام‌هایی برای ترک دادن فرد معتاد آورده شده است:

  • پذیرش اعتیاد
  • اقدامات پزشکی را سریعا آغاز کنید
  • حمایت کردن
  • آگاهی دادن در زمینه اعتیاد
  • یادآوری توانایی ها
  • در مقابل انکار فرد معتاد قاطع باشید
  • در او احساس گناه ایجاد نکنید
  • تهدید کردن ممنوع
  • کم کردن حمایت مالی
  • بهانه های فرد معتاد را باور نکنید
  • کمک گرفتن از روانشناس

کمک به فرد معتاد فرآیندی پیچیده و حساس است که نیاز به دقت، صبر، و رویکردی همراه با حمایت دارد.

تلفن مشاوره نوروکمپ

برای دریافت مشاوره بر روی تصویر بالا کلیک نمایید.

پذیرش اعتیاد

برای اینکه بتوانید به فرد معتاد کمک کنید در ابتدا لازم است خودتان این مسئله و مشکل را بپذیرید. می‌دانیم پذیرفتن این که یکی از عزیزانمان دچار چنین مشکل بزرگی شده کار سختی است اما انکار هیچ مشکلی را حل نمی‌کند. زمانی که بپذیرید می‌توانید اقدامات به موقع و مناسبی انجام دهید که فرد معتاد سلامتی خود را سریع‌تر بدست آورد.

برای اینکه درک بهتری از وضعیت فرد معتاد داشته باشید حتما در رابطه با ماده مخدری که مصرف می‌کند تحقیق کنید و اطلاعات بیشتری بدست آورید. این که ماده مخدر مصرفی او چه عوارضی دارد و چه تاثیراتی تا حالا بر جسم و روان او گذاشته است.

اطلاع درباره وضعیت او و اینکه در چه مرحله‌ای از اعتیاد قرار دارد می‌تواند بسیار کمک کننده باشد. به او در مورد اینکه ترک تریاک چقد طول می کشد توضیح دهید.

چگونه یک معتاد را ترک دهیم؟

فرد معتاد بسته به موادی که مصرف می‌کند و مدت زمان مصرف دچار عوارض متعددی می‌شود که لازم است برای درمان آن‌ها سریع تر اقدام شود. برای مثال فردی که شیشه مصرف می‌کند شیشه عوارض زیادی را بر جسم او خصوصا مغز می‌گذارد. برای اطلاع از عوارض مصرف شیشه در کوتاه مدت و بلند مدت مقاله مربوطه را بخوانید.

پزشک می‌تواند بنا به علائم فرد پیشنهادات و اقدامات درمانی مناسب را انجام دهد و حتی اگر نیاز به خدمات مشاوره ترک اعتیاد و روان درمانی باشد راهنمایی‌های لازم را به عمل آورد.

انگیزه دادن به معتادان

از فرد معتاد حمایت کنید و کاری کنید که متوجه این حمایت بشود و بداند همیشه پشتیبان و در کنار او هستید. باید رفتارتان طوری باشد که او با شما احساس راحتی داشته باشد و درباره اعتیادش با شما صحبت کند.

آگاهی دادن در زمینه اعتیاد

برای اینکه فرد را به ترک کردن ترغیب کنید بهتر است از بیماری که دارد و عواقبی که در صورت ادامه مصرف در انتظار اوست آگاهش کنید. کتاب‌های زیادی در حوزه اعتیاد و ترک اعتیاد نوشته شده است. همچنین اطلاعات مفید و بروزی در اینترنت و سایت‌های مختلف از جمله سایت کمپ ترک اعتیاد نوروکمپ وجود دارد که می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید.

آگاهی دادن در زمینه اعتیاد

یادآوری توانایی ها

با یادآوری توانمندی‌هایی که در او می‌شناسید سعی کنید روحیه اراده و اعتماد به نفس را در او زنده کنید و او را برای زندگی سالم و به دور از اعتیاد تشویق نمایید.

در مقابل انکار فرد معتاد قاطع باشید

باید بدانید به هیچ وجه اجبار کردن فرد برای ترک تاثیر نخواهد داشت فرد باید با میل و خواست خود اقدام به ترک نماید در غیر این صورت تمام تلاش‌ها بی‌نتیجه خواهد ماند. بسیاری از افرادی که به انواع مواد مخدر مانند گل، تریاک و … اعتیاد دارند اعتیاد خود را انکار کرده و رد می‌کنند. این افراد می‌گویند اعتیاد ما در حدی نیست که نیاز به درمان داشته باشد. این افراد باید در ابتدا دست از انکار بردارند و بپذیرند که مشکلی به نام اعتیاد دارد. زمانی که فرد این مسئله را بپذیرد خود برای گرفتن کمک از شما و ترک اعتیاد در خواست می‌کند.

اما برای اینکه او را به مرحله پذیرش برسانید با او صحبت کنید و بگویید چقدر از این که متوجه شده‌اید چنین مشکلی دارد ناراحت و آزرده هستید. نگرانی درباره آینده کاری و ارتباطات او، قضاوت اطرافیان و … سعی کنید تمام دغدغه‌های خود را با او مطرح کنید و او را متوجه بیماری و عواقبی که برای خود و اطرافیانش خواهد داشت کنید.

در او احساس گناه ایجاد نکنید

اگر بخواهید با ترفند ایجاد احساس گناه او را به ترک کردن راضی کنید بدانید که کاملا در اشتباه هستید و این کار نه تنها نتیجه نمی‌دهد بلکه تاثیر منفی هم خواهد داشت. برخی خانواده‌ها هم برای اینکه فرد را مجاب به ترک اعتیاد کنند صفت‌های منفی را به فرد نسبت می‌دهند که باعث ایجاد خشم و نفرت در او می‌شود و او را به سمت لجاجت و مصرف بیشتر می‌کشاند. به جای این کار به صورت کاملا شفاف با او صحبت کنید و مشکلاتی که پیش آمده و شما را نگران کرده را مطرح نمایید.

به گفته سایت intoactionrecovery،

به آنها بگویید چه احساسی دارید. گاهی اوقات، یک معتاد ممکن است متوجه نشود که عادت او چه تأثیری بر شما و دیگران در زندگی اش داشته است. از به اشتراک گذاشتن احساسات خود با عزیزتان نترسید. این می تواند برای آنها بصورت تلنگر باشد و چشم آن‌ها را باز کند.

تهدید به ترک کردن همسر معتاد

کم کردن حمایت مالی

بسیاری از خانواده‌ها خودشان با حمایت مالی بی جا و بیش از حد زمینه اعتیاد را در فرزندشان ایجاد می‌کنند. با قطع کردن حمایت مالی و ندادن پول ممکن است فرد شروع به پرخاشگری کند که نباید به این موضوع اهمیت بدهید و کار درست که همان قطع کردن پول است را انجام دهید.

بهانه های فرد معتاد را باور نکنید

برخی افراد معتاد به هر وسیله‌ای می‌خواهند اعتیاد خود را توجیه کنند و آن را عادی جلوه دهند. برخی شکست عشقی را بهانه می‌کنند، برخی بیشتر بیدار ماندن و درس خواندن برای کسب موفقیت و برخی هم بیماری جسمی. در این بین متاسفانه خانواده‌هایی هم هستند که این بهانه‌ها را قبول کرده و حتی اجازه می‌دهند به صورت علنی مصرف کنند.

اگر می‌خواهید به فرد معتاد کمک کنید به هیچ وجه این بهانه‌ها را باور نکنید و بهتر است حتی خود شما هم در جلسات خانوادگی که در کمپ های ترک اعتیاد برگزار می‌شود شرکت کنید تا سطح اطلاعاتتان بالاتر رود و نحوه برخود با این افراد را یاد بگیرید.

کمک گرفتن از روانشناس

مهمترین نکته برای فرد معتاد ایجاد انگیزه است. فردی که انگیزه داشته باشد خود تمایل به ترک اعتیاد پیدا می‌کند. گاهی کمک گرفتن از فردی غیر از اعضای خانواده مانند روانشناس می‌تواند در ایجاد انگیزه موثرتر واقع شود. در کمپ ترک اعتیاد لاکچری مشاوران مجربی حضور دارند که می‌توانند به فرد معتاد در پذیرفتن اعتیاد و ایجاد انگیزه کمک نمایند. زمانی که فرد انگیزه کافی را در خود ایجاد کرد می‌توان درمان و ترک اعتیاد را آغاز نمود.

درمان اعتیاد باید حتما زیر نظر متخصصین این حوزه و در کمپ ترک اعتیاد انجام شود. تنها در این صورت است که احتمال لغزش و بازگشت به مصرف مواد به کمترین حالت خود می‌رسد.

نقش همسر در ترک اعتیاد

درست است که مسئولیت درمان فرد معتاد به عهده همسر او نیست اما در صورتی که همسر بخواهد می‌تواند در روند درمان فرد معتاد نقش بسزایی ایفا کند.

  • همراهی کردن او برای رفتن به کمپ ترک اعتیاد و انجام درمان
  • دلگرمی دادن با حضور داشتن در کنار همسر
  • کسب اطلاعات بیشتر درباره بیماری همسر خود
  • مهربان باشید و از او پشتیبانی کنید
  • در صورت لزوم می‌توانید از کمک مشاوران خانواده بهره ببرید.

اگر مشکلاتی در زمینه مسائل عاطفی، مشکلات ناشی از اعتیاد و یا مشکلات مربوط به روابط زناشویی دارید حتما به مشاور مراجعه کنید. این نکته را هم در نظر داشته باشید که مهمترین فرد برای حل مشکل اعتیاد خود او است و شما نقش حمایتگری دارید و باید مراقب باشید که از شما سوء استفاده نشود.

رفتار با همسر معتاد

فردی که همسر معتاد دارد بسیار مهم است که چگونه با همسر خود رفتار کند تا علاوه بر این که از آسیب دیدن خود و فرزندان جلوگیری کند و بتواند با رفتار مناسب همسر خود را به ترک اعتیاد راضی نماید. در این قسمت مقاله راهکارهایی را به این منظور خدمتتان ارائه می‌کنیم.

نقش همسر در ترک اعتیاد

هرگز با فرد معتاد قطع رابطه نکنید

قهر کردن نه تنها مشکلی را حل نمی‌کند بلکه باعث می‌شود احساس تنهایی و طردشدگی به فرد معتاد دست بدهد. سعی کنید به او نشان دهید که در این برهه سخت از زندگی هم در کنار او هستید و هر کاری برای ترک اعتیاد برایش انجام می‌دهید.

او را بیمار خطاب نکنید

برخی از افراد معتاد ممکن است از شنیدن کلمه بیمار ناراحت شوند و برایشان ناخوشایند باشد بنابراین این کلمه را به او نگویید. همین که شما به عنوان خانواده و یا همسر او بدانید که اعتیاد یک نوع بیماری است کفایت می‌کند. اجازه بدهید اگر هم قرار است این کلمه را بشنود از زبان متخصص ترک اعتیاد و مشاوران باشد. تاثیرگذاری حرف این افراد به عنوان کادر درمان به مراتب بالاتر است.

به صحبت های او گوش دهید

از قضاوت کردن او دست بردارید و سعی کنید شنونده خوبی برای حرف‌های او باشید. با این کار او احساس می‌کند کسی را دارد که می‌تواند به او اطمینان و اتکا کند.

از کنترل کردن او دست بردارید

شرایط سختی است که متوجه شوید همسرتان معتاد است اما کنترل کردن نه تنها کمکی نخواهد کرد بلکه حس اعتمادش نسبت به شما هم از بین می‌رود در نتیجه شروع به پنهان کاری می‌کند. باید رابطه خوب با او را حفظ کنید در غیر این صورت کمک‌ها و حرف‌های درست شما را هم قبول نخواهد کرد.

به هیچ وجه اجازه مصرف مواد در خانه را به او ندهید

برای خانه خود قوانین محکمی مبنی بر عدم مصرف مواد مخدر و سیگار قرار دهید که همسرتان ملزم به رعایت کردن آن باشد. همچنین آوردن دوستان معتاد به خانه ممنوع است. امنیت داشتن در محیط خانه حق شماست و باید قوانینی که قرار می‌دهید اجرا شود پس قاطعانه اجرای این قوانین توسط همسرتان را دنبال کنید.

به‌هیچ وجه اجازه مصرف در خانه را به همسرتان ندهید. برخی خانم‌ها به بهانه این که اگر به همسرم اجازه مصرف مواد مخدر در منزل را ندهم، بیرون از خانه و پیش دوستان معتادش مصرف خواهد کرد به او اجازه می‌دهند در خانه اقدام به مصرف مواد کند. این کار از نظر ما به عنوان بهترین کمپ ترک اعتیاد کاملا اشتباه است چرا که با این کار او به رفتار خود ادامه می‌دهد و هرگز ترک نخواهد کرد.

از صحبت کردن در زمان نشئگی خودداری کنید

صحبت کردن در زمان نشئگی تاثیری روی فرد معتاد ندارد. حتی ممکن است برای شما خطر هم داشته باشد. خصوصا در مورد مواد محرک که بعد از مصرف فرد دچار هذیان و توهم می‌شود حتما این نکته را رعایت کنید و از صحبت کردن با او بپرهیزید. در این شرایط مهمتر این است که از خود مراقبت کنید تا همسرتان به حالت عادی برگردد. سپس می‌توانید در زمان مناسب خواسته‌ها و انتظارات خود را با او مطرح کنید.

تا کی با همسر معتادم زندگی کنم؟

اینکه تا چه زمانی به زندگی با همسر معتاد خود ادامه دهید کاملا بستگی به خود شما دارد. باید به ظرفیت‌های روانی خود نگاه کنید و ببینید آیا می‌توانید به این زندگی ادامه دهید یا نه. اگر اعتیاد همسرتان در حدی نیست که به شما یا دیگران آسیب وارد کند و از خود رفتارهای غیرطبیعی و آزاردهنده نشان دهد می‌توانید به ارتباط و زندگی با او ادامه دهید اما حتما روند درمانش را پیگیری کنید در غیر این صورت و با ادامه روند اعتیاد ممکن است چنین رفتارهایی را در آینده نزدیک از خود بروز دهد.

جمع بندی

راضی کردن فرد معتاد به ترک اعتیاد به تدریج و با ایجاد ارتباطی مبتنی بر اعتماد، حمایت عاطفی و کمک‌های حرفه‌ای امکان‌پذیر است. در این مسیر، صبر، شکیبایی و توجه به نیازهای فرد از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. باید به فرد نشان دهید که ترک اعتیاد نه تنها ممکن است، بلکه می‌تواند یک زندگی جدید و پر از فرصت‌های بهتر به ارمغان آورد.

منبع:

intoactionrecovery.com

4 پاسخ

      1. همسرم هروئین مصرف میکنه چطور میتونم کمکش کنم؟
        یه دوره ی
        پیش دوار رفت و قرص ب۲ گرفت آیا الان هم که شروع کرده با ب۲ برطرف میشه؟ و راضی به حضور پیش روان پزشک هم نمیشه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *