عوارض قرص آمفتامین چیست و آمفتامین در چه داروهایی وجود دارد؟

آشنایی با قرص آمفتامین؛ علائم اعتیاد به آن و نحوه ترک آمفتامین

نقطه آغاز اعتیاد در بسیاری از افراد مصرف قرص‌ها می‌باشد. قرص‌های اعتیادآوری مانند قرص بی دو، ترامادول، متادون، آمفتامین، قرص m و یا قرص های روانگردان و توهم زایی مانند LSD. این افراد با تصور این که این قرص ها اعتیادآور نیستند به مصرف آن روی می‌آورند در حالی که خطرناک بودن این قرص ها مدتهاست که اثبات شده است. در این مقاله اطلاعات کاملی درباره این که قرص آمفتامین چیست و چگونه ساخته می‌شود و همچنین عوارض مصرف آن و نحوه ترک آمفتامین ارائه می‌کنیم. با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید.

آمفتامین چیست؟

آمفتامین یک ماده مخدر قوی و محرک است که تاثیرات قابل توجهی بر سیستم عصبی مرکزی دارد. عملکرد قرص آمفتامین به این صورت است که با افزایش سطح نوروترانسمیترهای مهم مانند دوپامین و نور اپی ‌نفرین در مغز، فعالیت‌ های عصبی را تحریک می‌کند. این افزایش فعالیت عصبی منجر به عوارض مثبت مانند افزایش تمرکز، کاهش خستگی و افزایش انرژی می‌شود. به همین دلیل، پزشکان گاهی از آن برای کمک به افرادی که با مشکلات توجه یا تمرکز مواجه هستند، استفاده می‌کنند.

آمفتامین همچنین در برخی موارد به عنوان داروی کاهش وزن استفاده می‌شود؛ زیرا یکی از اثرات جانبی آن کاهش اشتها است. به همین دلیل، برخی افراد به طور غیرپزشکی به مصرف آن روی می‌آورند که می‌تواند خطرات جدی برای سلامت به همراه داشته باشد. لذا، مصرف آمفتامین باید تحت نظارت پزشک و در شرایط مناسب انجام شود.

تلفن مشاوره نوروکمپ

برای دریافت مشاوره بر روی تصویر بالا کلیک نمایید.

آمفتامین در چه داروهایی وجود دارد؟

آمفتامین ها به علت تاثیرات قوی بر سیستم عصبی مرکزی، در درمان اختلالات مختلفی مانند اختلال کمبود توجه/بیش فعالی (ADHD)، نارکولپسی و برخی شرایط مرتبط با چاقی استفاده می شوند. در ادامه به بررسی داروهایی که شامل آمفتامین و مشتقات آن هستند، می‌پردازیم.

دکستروآمفتامین

این دارو به عنوان درمانی برای ADHD و نارکولپسی تجویز می‌ شود. دکستروآمفتامین تاثیر مشابهی با آمفتامین دارد؛ اما معمولا قوی تر بوده و با عوارض جانبی کمتری همراه است.

ریتالین (متیل فنیدات)

متیل فنیدات که بیشتر به نام تجاری ریتالین شناخته می شود، یک داروی محرک قوی است که به طور عمده برای درمان اختلالات مرتبط با توجه و خواب تجویز می شود. این دارو به ویژه در درمان نارکولپسی که باعث حملات ناگهانی خواب می‌ شود، موثر است و به بهبود سطح هوشیاری و کاهش تعداد حملات خواب کمک می‌ کند. متیل فنیدات در مدیریت اختلال ADHD کاربرد دارد. این اختلال، مشکلاتی در تمرکز و کنترل رفتار ایجاد می‌ کند و متیل فنیدات به کودکان و بزرگسالان مبتلا به این اختلال کمک می‌ کند تا توجه بیشتری داشته باشند و علائم را بهتر مدیریت کنند.

مکانیسم عمل متیل فنیدات به این صورت است که بر سیستم عصبی مرکزی تاثیر می‌ گذارد. این دارو با مهار بازجذب دوپامین و نور اپی نفرین در مغز، سطوح این نوروترانسمیترها را افزایش می دهد. این افزایش باعث بهبود تمرکز، کاهش خستگی و افزایش انگیزه می‌ شود. با این حال، مصرف این دارو ممکن است عوارض جانبی نیز به همراه داشته باشد. عوارضی مانند بی‌ خوابی، کاهش اشتها، اضطراب و تحریک‌ پذیری، سردرد و تپش قلب ممکن است در برخی افراد بروز کند. به همین دلیل، مصرف این دارو باید تحت نظارت پزشک انجام شود؛ زیرا دوز و زمان مصرف بر اساس نیاز فردی تعیین می‌ شود.

مت‌آمفتامین

این دارو در برخی موارد برای درمان چاقی تجویز می‌ شود؛ اما به دلیل پتانسیل بالای اعتیاد، استفاده از آن تحت نظارت دقیق پزشک انجام می‌ گیرد.

آدرال

ترکیبی از دکستروآمفتامین و آمفتامین است که برای درمان ADHD و نارکولپسی به کار می رود. آدرال توانایی کارایی ذهنی را افزایش می دهد و به کاهش علائم ADHD کمک می کند.

مدافینیل

این دارو بیشتر برای درمان خواب آلودگی مفرط و اختلالات خواب استفاده می شود. اگرچه مدافینیل به عنوان یک آمفتامین طبقه بندی نمی شود؛ اما عملکردی مشابه دارد و می تواند به بهبود هوشیاری کمک کند.

فندیمترازین

این دارو به عنوان یک مکمل در رژیم های کاهش وزن استفاده می شود و می تواند به کاهش اشتها کمک کند.

دی اتیل پروپیون

دی اتیل پروپیون برای کنترل وزن و درمان چاقی تجویز می شود. این دارو نیز می تواند به کاهش اشتها و افزایش سطوح انرژی کمک کند.

بنزفتامین

این دارو معمولا برای کاهش وزن تجویز می شود و می تواند به کنترل اشتها کمک کند.

فنترمین

یکی دیگر از داروهای کاهش وزن است که معمولا به عنوان یک درمان کوتاه‌ مدت برای چاقی استفاده می شود.

مواد شبه آمفتامین

مواد شبه آمفتامین، مانند افدرین، فنیل پروپانولامین و پسودوافدرین نیز در داروهای مختلفی وجود دارند. این مواد معمولا به عنوان داروهای ضد احتقان و درمان سرماخوردگی مورد استفاده قرار می گیرند.

مواد مخدر مشتق شده از آمفتامین

آمفتامین‌ های غیرقانونی، مانند متامفتامین و اکستازی (MDMA)، در اشکال پودر، قرص و کپسول عرضه می‌ شوند و به طور غیرقانونی به فروش می‌ رسند. این مواد معمولا با نام “اسپید” شناخته می شوند و تحت شرایط غیرقانونی مصرف می گردند.

رابطه مصرف آمفتامین و افسردگی

در گذشته از انواع آمفتامین ها برای درمان اختلالات عاطفی، اختلال وسواس و اسکیزوفرنی استفاده می‌شد. اما به مرور زمان و با پی‌بردن به عوارض مصرف آن این دارو کنار گذاشته شد و از داروهای ضد افسردگی و غیر مخدر و محرک دیگر برای درمان اختلالات عاطفی و افسردگی استفاده گردید.

آمفتامین و لاغری

آمفتامین ها باعث کاهش اشتها و نهایتا کاهش وزن می‌شوند. بسیاری از داروهای گیاهی که در عطاری ها تحت عنوان داروی لاغری به فروش می‌رسد حاوی آمفتامین است. مصرف این قرص ها وابستگی روانی و ذهنی در فرد ایجاد می‌کند. پس از مصرف این قرص فرد به سرعت لاغر می‌شود اما به محض قطع آن دوباره چاق شده و دچار عوارض آمفتامین که برخی از آن‌ها غیر قابل درمان است می‌شوند.

شیوه مصرف آمفتامین

عوارض قرص آمفتامین چیست؟

داروی آمفتامین، مانند بسیاری از داروهای دیگر، می تواند عوارض جانبی مختلفی ایجاد کند. از جمله عوارض جانبی آمفتامین، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

عوارض جانبی قرص آمفتامین توضیحات
افزایش ضربان قلب و فشار خون خطر ایجاد مشکلات قلبی عروقی
بی‌خوابی اختلال در چرخه خواب و بیداری
خشکی دهان کاهش ترشح بزاق که می‌تواند منجر به مشکلات دندانی شود
کاهش اشتها ممکن است باعث کاهش وزن و سوءتغذیه شود
تعریق بیش‌ازحد افزایش فعالیت سیستم عصبی
لرزش ایجاد لرزش در دست‌ها و بدن
اضطراب و تحریک‌پذیری افزایش استرس و احساس بی‌قراری
سرخوشی غیرطبیعی احساس انرژی بیش‌ازحد یا شادی مفرط که می‌تواند منجر به رفتارهای خطرناک شود
تغییرات خلقی نوسانات سریع بین حالت‌های مختلف احساسی

علاوه بر این، در صورت بروز علائم جدی که در زیر آورده‌ایم، فورا باید به پزشک مراجعه کنید:

  • تشنج
  • مشکلات رفتاری جدید
  • پرخاشگری
  • تغییر در بینایی
  • پارانویا
  • توهم
  • احساس بیهوش شدن
  • مشکل در تنفس
  • درد قفسه سینه
  • بی‌حسی
  • احساس سرما
  • زخم‌ های بدون دلیل و تغییرات رنگ پوست (رنگ پریده، قرمز، آبی) در انگشتان دست یا پا

اما مهمترین علامتی که در اثر مصرف آمفتامین در تقریبا نیمی از افراد مصرف کننده دیده شده مانند مواد مخدر زامبی یا همان فلاکا، توهم و هذیان گویی است که توهم شنوایی شیوع بالاتری داشته است. البته شدت بروز این علائم به میزان مصرف فرد، مدت زمان مصرف، حساسیت و زمینه روانی وی بستگی دارد.

برخی از معتادان به آمفتامین تا جایی پیش می‌روند که حتی برای تامین هزینه خرید قرص آمفتامین دست به دزدی می‌زنند. برای آشنایی با یکی دیگر از قرص های اعتیاد آور و آشنایی با عوارض قرص ب۲ مقاله دیگر ما را بخوانید.

عوارض آمفتامین در بارداری

اگر مادری در دوران بارداری قرص آمفتامین مصرف کند باعث بروز مشکلاتی برای نوزاد خود می‌شود. مشکلاتی از قبیل وزن کم نوزاد در هنگام تولد، اندازه دور سر کوچک، عقب ماندگی رشد و سن جنینی پایین.

مسمومیت آمفتامین

مسمومیت با آمفتامین علائمی مانند تشنج، اغما، ضعف عضلانی، ضعف تنفسی، آریتمی قلبی، کاهش وزن، کندی و بی قراری حرکتی، تعریق یا احساس سرما و اختلال قضاوت را در فرد ایجاد می‌کند. این علائم به طور معمول پس از حدود ۲۴ تا ۴۸ ساعت فروکش کرده و بهبود می‌یابد.

پس از مسمومیت با آمفتامین ها یک دوره فروریزی بروز می‌کند که علائم آن عبارتند از از اضطراب، رعشه، خلق دیسفوریک، بی حالی، خستگی، کابوس، سردرد، تعریق، گرفتگی عضلانی، شکم درد و گرسنگی.

شیوه مصرف آمفتامین

مصرف آمفتامین اغلب به دو صورت انجام می‌شود. روش اول از طریق دهان و روش دوم از طریق تزریق کردن می‌باشد. مصرف آمفتامین از راه دهان باعث جذب سریع آن می‌شود و اثر آن حدود یک ساعت بعد در فرد مصرف کننده نمایان می‌گردد. اما در روش تزریق این تاثیر بسیار سریعتر و به صورت آنی می‌باشد.

ترک قرص آمفتامین

ترک قرص آمفتامین می تواند یک فرآیند چالش برانگیز و چند مرحله ای باشد که نیاز به توجه پزشکی و حمایت روانی دارد. برخی افراد ممکن است به دلیل وابستگی به این دارو، با مشکلات جسمی و روحی متعددی مواجه شوند. در هنگام ترک، بدن به تدریج سعی می کند به حالت طبیعی خود بازگردد که این فرآیند می تواند با عوارض جانبی مختلفی همراه باشد.

به گفته سایت pmc.ncbi،

شدت علائم ترک در افراد وابسته به آمفتامین که مسن تر هستند و اختلالات مصرف آمفتامین گسترده تری دارند بیشتر است و علائم ترک معمولاً در عرض 24 ساعت پس از آخرین مصرف آمفتامین ظاهر می شود.

عوارض ترک آمفتامین

عوارض ترک آمفتامین شامل علائم جسمی و روانی است و تا حدودی با عوارض ترک کوکائین مشابه است. علائم جسمی ممکن است شامل خستگی، لرزش، تعریق، تهوع، استفراغ، سردرد، درد عضلات، و بی‌خوابی باشد. همچنین، افراد ممکن است افزایش اشتها و مشکلات گوارشی مانند اسهال یا یبوست را تجربه کنند. از سوی دیگر، علائم روانی شامل افسردگی، اضطراب، تحریک پذیری، بی قراری و مشکلات تمرکز می باشد.

در برخی موارد، افراد ممکن است هذیان و توهم را تجربه کنند یا به افکار خودکشی دچار شوند. به دلیل شدت این علائم، مشاوره و درمان در کمپ ترک اعتیاد vip می تواند به بهبود وضعیت فرد کمک کند و روند ترک را تسهیل نماید.

ترک آمفتامین، اگرچه چالشی سخت و زمان‌بر است، اما با پشتکار، حمایت مناسب و دریافت کمک از متخصصان، به یک دستاورد ارزشمند تبدیل می‌شود. هر قدمی که در این مسیر برداشته می‌شود، شما را به سوی زندگی سالم‌تر، پرانرژی‌تر و معنادارتر هدایت می‌کند.

به یاد داشته باشید که موفقیت در ترک به معنای پایان یک دوره سخت و آغاز فصلی جدید در زندگی شماست. صبور باشید و هر پیشرفتی را جشن بگیرید، حتی کوچک‌ترین‌ها را. کمک گرفتن از دوستان، خانواده و متخصصان می‌تواند همراه شما در مسیر بازگشت به یک زندگی عاری از وابستگی باشد.

منبع:

pmc.ncbi.nlm.nih.gov

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *